Rekonstrukcija i dogradnja terminala zračne luke Split

Kaštela
Vremenski period
2007. idejno rješenje
2019. realizacija
Bruto površina
55000 m2
Status
izvedeno (1. faza)
Opis projekta
Projektni zadatak: medunarodna zračna luka kao funkcionalan i praktičan objekt prometne infrastrukture, ali i kao prva i posljednja impresija Dalmacije i Hrvatske, prostor istovremeno internacionalan i regionalan, ugodan i topao, suvremen i sa dozom tradicije.

Izvana, zgrada je kristalični monolit, koji lebdi iznad transparentne baze. Monolit se u interijeru postupno dezintegrira i od potpuno zatvorene forme postaje tek pikselizirana opna koja dijeli interijer od neba i spaja ga s nebom.

Oblikovanje prostora rezulat je promišljanja o letenju kao kretanju u trodimenzionalnom prostoru, o karakteru prostora i vremena, o njihovoj fluidnosti, međusobnoj povezanosti i isprepletenosti.

Osnovni element oblikovanja: kvadrat u modularnom rasteru. Variranjem dimenzija omoguceno je postupno razlaganje pune plohe u dinamičnu mrežu koja se u valovima izdvaja iz stropa i ponovo u njega integrira. Promjena gustoće plohe vizualno povezuje različite žarišne tocke i prate trajektorije kretanja putnika.

Nosiva konstrukcija: vertikalne i međukatne konstrukcije su armiranobetonske, a krovna konstrukcija je sustav čeličnih rešetki i laminiranih drvenih nosača. Krovne kupole su prekrivene ETFE membranom. Vanjske nadstrešnice su PTFE tenzilne membrane.

Korišteni materijali: beton, čelik i staklo kao funkcionalni i tehnološki suvremeni materijali, te drvo kao prirodni materijal koji u interijer unosi smirujuće tonove. Vanjska vertikalna opna je strukturno staklo s izrazito niskom solarnim g faktorom.

Linije kretanja putnika su jednostavne i intuitivne, a centralni ulazni prostor funkcionira kao hub koji pregledno povezuje sve dijelove. Pista, stajanka i putnički terminal sjeverno od državne ceste D409, te autobusni terminal i parking južno od nje povezani su pješačkim nathodnikom s pokretnim trakama.
Autori arhitektonskog rješenja
Ivan Vulić, dipl. ing. arh.
Ivan Radeljak, dipl. ing. arh.
Projektant arhitektonskog projekta
Ivan Vulić, dipl. ing. arh.
Projektantski tim
VV-PROJEKT D.O.O. SPLIT
RADNIĆ D.O.O. SPLIT
TUB D.O.O. SPLIT
ELTEAM-71 D.O.O. SPLIT
TRIVIUM D.O.O. SPLIT
Investitor
Zračna luka Split, Kaštela
Glavni izvođač
KAMGRAD