Vinarija "JAKO VINO"

Bol, Brač
Vremenski period
2010. projekt
2011. realizacija
Bruto površina
1,000 m2
Status
izvedeno
Opis projekta

Smještena na atraktivnoj lokaciji uz more, vinarija u sklopu Poljoprivredne zadruge Bol ima dugu tradiciju proizvodnje vina. Nažalost, u osnovi vrijednom prostoru brojnim je adaptacijama kroz povijest umanjena vrijednost.

Poduzeće Jako Vino, prepoznavši potencijal lokacije, željelo je prostor osuvremeniti i reinterpretirati.
U zadanim prostornim okvirima, osmišljen je prostor u kojem simbiotski koegzistiraju vrhunska vinarska tehnologija i reprezentivan turističko-ugostiteljski prostor.

Projekt nije, međutim, robovao “kopiranju” povijesnih stilova, upravo suprotno. Kao što je u proizvodnji vina primijenjena zadnja riječ enologije, tako je i stilski izričaj prostora kušaonice, VIP prostorije i suvenirnice izrazito moderan. Nehrđajući čelik, staklo i četkana hrastovina komplementarni su s kamenom, opekom i betonom. Suvremenost je u suglasju s tradicijom.

Pritom je u cijelosti sačuvana povijesna nosiva konstrukciju sa zidovima od opeke i kamena te stropovima od čeličnih nosača i plitkih betonskih lukova,iz perspektive posjetitelja, prostor je gotovo muzejskog karaktera, transparentan, gotovo  kao otvorena enciklopedija povijesti od zrna grožđa do kapi vina.

Projektant arhitektonskog projekta
Ivan Radeljak, dipl.ing.arh.
Projektantski tim
V V - Projekt d.o.o. Split
El-team 71 d.o.o. Split
Tub d.o.o. Split
Investitor
Jako Vino d.o.o. Bol
Glavni izvođač
Krolo-Dom d.o.o. Kaštela